top of page

Flugten til privatskolen

Flugten til privatskolen
Afspil video

Om programmet

Flere og flere forældre sender deres børn i en fri- eller privatskole. Folkeskolens udfordringer er blevet så store, at hvert femte barn i første klasse i dag går i en fri- og privatskole i stedet for i en folkeskole. I en del kommuner er det en tredjedel. Og det er de mest ressourcestærke, der forsvinder.
 

Men hvorfor forsvinder børnene og hvad gør det ved folkeskolen og de børn, der bliver tilbage?
 

TV2 Dokumentar følger en 4. klasse på Hundested Skole op til sommerferien. I Hundested åbnede der for fem år siden en privatskole, og siden er børnene i et stigende tempo rykket fra den lokale folkeskole. Skoleleder Malene Nyenstad fra Hundested Skole kæmper for at holde eleverne på sin skole, men det er en kamp, der er svær at vinde, når privatskolerne kan tilbyde skoler med små klasser og når de kan vælge ”problembørn” fra.

”Det trækker flere med sig, når der først er nogle, der gør det. Og det oplever vi mere og mere”, fortæller Malene Nyenstad.  ”Vi står med en børnegruppe, hvor dem der er kittet, eller dem, der normalt løfter, de har valgt noget andet”.
 

I 4.A på Hundested Skole er der rygter om, at flere børn er på vej væk til privatskolen. Men ingen ved helt, hvor mange børn og hvorfor. Og hvad sker der så med klassen? Skal den lægges sammen med parallelklassen og kan børnene holde kontakten til deres venner?

 

Privatskoler med stor succes

På privatskolen Skipper Clement Skolen i Aalborg er der anderledes optimistisk stemning. Skolen har så stor succes, at der står 2500 børn på venteliste og desperate forældre er klar til at tilbyde skoleleder Peter Würtz næsten hvad som helst for at få en plads til deres børn.

”Jeg får tilbudt maling og vinterdæk til bilen”, fortæller Peter Würtz. Forældre vil gerne tilbyde både det ene og det andet sommetider, hvis de fornemmer, at der er måske et lillebitte håb.”

I Kolding er skoleleder på privatskolen Kolding Realskole, Wilhelm Hallum lige så tilfreds som sin kollega i Aalborg. Wilhelm Hallum er leder af Danmarks tredjestørste privatskole med i underkanten af 1000 elever.

”Vi har stor succes", fortæller Wilhelm Hallum. "Målt på karakterer ligger vi i toppen, og det skal vi også. Vi er jo så privilegerede, at vi optager dem, som vi ser passe ind i vores måde at drive skole på.” 
 

Men det er et stort problem for vores samfund, at så mange af de ressourcestærke familier vælger folkeskolen fra. Det mener i hvert fald analysechef Mie Dahlskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Hun har stået bag en række landsdækkende undersøgelser på skoleområdet.

”Det er jo et problem, fordi vi er ved at skabe et a- og et b-hold, når vi kigger på, hvor danske børn går i skole", siger Mie Dahlskov Pihl.


”Flugten til privatskolen” blev sendt på TV 2 den 24. og 31. marts. og kan genses på TV 2 PLAY

bottom of page