Flugten til privatskolen

Flere og flere forældre sender deres børn i en fri- eller privatskole. Folkeskolens udfordringer er blevet så store, at hvert femte barn i første klasse i dag går i en fri- og privatskole i stedet for i en folkeskole. I en del kommuner er det en tredjedel. Og det er de mest ressourcestærke, der forsvinder.

Men hvorfor forsvinder børnene og hvad gør det ved folkeskolen og de børn, der bliver tilbage?

TV2 Dokumentar følger en 4. klasse på Hundested Skole op til sommerferien. I Hundested åbnede der for fem år siden en privatskole, og siden er børnene i et stigende tempo rykket fra den lokale folkeskole. Skoleleder Malene Nyenstad fra Hundested Skole kæmper for at holde eleverne på sin skole.

På privatskolen Skipper Clement Skolen i Aalborg er der anderledes optimistisk stemning. Skolen har så stor succes, at der står 2500 børn på venteliste og desperate forældre er klar til at tilbyde skoleleder Peter Würtz næsten hvad som helst for at få en plads til deres børn.

I Kolding er skoleleder på privatskolen Kolding Realskole, Wilhelm Hallum lige så tilfreds som sin kollega i Aalborg. Wilhelm Hallum er leder af Danmarks tredjestørste privatskole med i underkanten af 1000 elever. 

Men det er et stort problem for vores samfund, at så mange af de ressourcestærke familier vælger folkeskolen fra. Det mener i hvert fald analysechef Mie Dahlskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Det er jo et problem, fordi vi er ved at skabe et a- og et b-hold, når vi kigger på, hvor danske børn går i skole", siger Mie Dahlskov Pihl.

”Flugten til privatskolen” blev sendt på TV 2 den 24. og 31. marts. og kan genses på TV 2 PLAY