hvad stiller vi op med flaske bent?

Over 100.000 danskere lider af ekstrem samlermani

Bent Hansen lider af ekstrem samlermani. De seneste 30 år har Bent taget tonsvis af flasker og skrald fra borgere i Skive og omegn, som han tager med sig hjem. Mange på egnen mener, at kommunen har svigtet Bent, men Bent vil ikke hjælpes. Hvad stiller vi op med Flaske Bent?

Der sker noget mærkeligt på Skive-egnen. Flasker, skrald, trillebøre og haveredskaber forsvinder. Sådan har det været i årtier. Men selv om det er mystisk, ved alle alligevel, hvem der er på spil.

En mand, der i folkemunde er kendt som Flaske Bent, traver rundt om natten og samler alverdens gamle ting og sager. Borgerne er frustrerede over, at myndighederne ikke hjælper Bent og stopper ham. Men i Danmark er det næsten umuligt at tvinge mennesker til at modtage hjælp, selvom de ville få det bedre.

I programmet ”Hvad stiller vi op med Flaske Bent?” møder vi en lang række mennesker fra Skive og omegn, der føler sig plaget af Bent Hansens nattelige togter.

- Det er faktisk ret ubehageligt, at der er nogen, der har været inde på vores grund. Der var også pludseligt fodspor inde i vores urtehave. Det gør min kone ret utryg, fortæller Bjarne Køjborg.

Bent Hansens historie er velbeskrevet i de lokale medier. Skive Kommune har længe vidst, at Bents intellekt er som et barn. Alligevel får Bent lov til at flytte for sig selv, og siden har naboer klaget over rodet, skraldet og Bents natlige samlermani.

- Jeg kan huske Flaske Bent helt tilbage, da jeg var 10 år gammel. Så blev de trætte af ham i Skive, og så flyttede kommunen ham herud. Han bliver flyttet rundt som en brik. Jeg har spurgt kommunen ’hvad gør vi ved det her problem?’, og det har de ikke noget svar på, fortæller landmand Lars Gosvig.

Louise Brückner er psykolog og ekspert i mennesker med samlermani. Hun vurderer, at mellem 100.000 og 250.000 danskere lider af samlermani.

- Jeg har set indtil flere kommuner, der har flyttet borgere langt ud på landet. Så generer de ikke så mange derude. I de 30 år jeg har været psykolog, er det blevet stadigt værre dét, jeg ser, hvor vi tænker ’jamen, det er sgu da ikke værdigt det her’, fortæller Louise Brückner.
 
Også formanden fra SIND – landsforeningen for psykisk sundhed – ser en tendens med dårligere hjælp til samfundets svageste borgere.
 
- Han skulle have haft hjælp for mange, mange år siden. Vi kan ikke være bekendt at behandle personer som Bent på den her måde. De falder ned mellem kommunens forskellige stole, og der er behov for historier som disse, så vi bliver gjort opmærksom på, at de er derude, fortæller formanden for SIND Mia Kristina Hansen.