Nødråb fra børnehjemmet

Om programmet
Giver vi de anbragt børn en bedre mulighed for at få et godt liv, når vi anbringer dem på børnehjem? Hvad anbringer vi egentlig børnene i, når de kommer på børnehjem?
Det er spørgsmål som TV 2 Dokumentar vil forsøge at afdække i to dokumentarprogrammer om anbringelsesområdet i Danmark.
Omfattende problemer på landets børnehjem
Landets opholdssteder og institutioner har omfattende problemer med at tilbyde de anbragte børn en god opvækst, viser TV2 Dokumentar.
Johnas Flarup Sørensen er et af de børn, der har brugt en stor del af sit liv på børnehjem. Han er i dag 18 år, men han er blevet kastet rundt mellem flere børnehjem, siden han var 14.
Johnas bliver fjernet fra sin mor, fordi han er med til at begå et væbnet røveri i en kiosk.
Myndighederne mener, at det bedste for Johnas er at blive anbragt på et børnehjem, så han kan komme ud af sin kriminelle løbebane.
Men sådan ender det ikke for Johnas. Han opbygger i stedet et stofmisbrug, han lærer at begå mere kriminalitet og han får en voldelig adfærd.
Johnas’ sidste anbringelse er på et skib i Caribien. Hele turen koster kommunen 877.814 kroner. Men Johnas får ikke den skolegang, der var blevet stillet i udsigt. I stedet har Johnas fri adgang til billige stoffer. Ifølge den tidligere direktør for Socialstyrelsen, Knud Aarup, så lærer børnene at tage stoffer og begå kriminalitet på børnehjemmene.
”Det er opbevaring af børnene. De bliver placeret i en form for mini fængsel, hvor de ikke får hjælp til deres problemer. De får det dårligere, når de er anbragt. Der er flere af de børn, som ikke har gavn af at blive anbragt, fordi personalet ikke har kompetencer i orden. Det er svigt på svigt på svigt”, siger Knud Aarup.
Aktindsigt afslører store problemer
Lige nu er der anbragt ca. 12.000 børn i Danmark. Staten bruger 10 milliarder kroner på området om året. I 2016 kom Rigsrevisionen med en skarp kritik af området, fordi der ikke var nogen dokumentation for, hvad vi som samfund får ud af den store investering.
TV2 Dokumentar har fundet frem til 76 tilsynsrapporter fra de sidste fem år. Heri beskrives en række kritisable forhold på de steder, hvor børnene anbringes.
Der sker ulovlige magtanvendelser, personalet er inkompetente og stederne evner ikke at hjælpe børnene med deres problemer.
TV 2 dokumentar har vist materialet til Knud Aarup. Han er tidligere chef for Socialstyrelsen.
”Tilsynsrapporterne er en meget god forklaring på hvorfor 10 procent af dem der bliver anbragt ender som hjemløse fx altså vejen nedad på samfundets stige den er den letteste vej for mange af de her børn. De havner i høj grad i kriminalitet, i misbrug. Og de ender uden uddannelse og dermed uden beskæftigelse. Det er fordi vores institutions indsats er så dårlig, som den er”.
Lektor på Aalborg Universitet, Iben Nørup, har også set tilsynsrapporterne.
”Det her materiale efterlader indtryk af, at vi som samfund har et strukturelt problem. Det kan ikke koges ned på, at det er en enkelt institution der er for dårlig,” siger Iben Nørup.