Tvunget til at føde

Fire kvinder kommer i denne dokumentar med et fælles opråb. De er alle blevet gravide, men kan ikke selv bestemme, om de må få en abort. Efter 12. graviditetsuge afgør fem abortsamråd om en kvinde skal føde eller ej. Kvinderne opfatter abortsystemet som forældet og uigennemsigtigt.

Der er nogen, der kan tvinge mig til noget, som jeg ikke vil. Noget som er så livsændrede, som at sætte et barn i verden,” siger Tabita Mortensen. Hun blev gravid på p-piller og opdagede først graviditeten efter 12. graviditetsuge.

En anden kvinde, Sarah Dam, fortæller: ”Jeg kunne føde barnet og bortadoptere det eller føde barnet og beholde det. Du har værsgo’ at føde det her barn, Sarah. Uanset om jeg vil det eller ej.”

Lige nu diskuterer Det Etiske Råd og Folketinget om det 50 år gamle abortsystem er tidssvarende. Vi har fri abort i Danmark – men kun til 12. graviditetsuge. I andre europæiske lande er abortgrænsen mellem 14 og 24 uger.

Efter uge 12 bestemmer fem regionale abortsamråd. I mange år har samrådene afvist at give offentligheden indsigt i deres afgørelser. Men TV 2 Dokumentar har nu fået adgang til en lang række afgørelser. Samtidig har et hold forskere fra Københavns Universitet gennemgået 663 sager.

Forskerne finder eksempler på regional forskelsbehandling og en særlig uformel 18-ugers grænse, hvor der kun i ganske særlige tilfælde bliver givet tilladelse efter 18. graviditetsuge. En praksis, der ifølge eksperterne, har været uden lovhjemmel, og som de kalder ”retssikkerhedsmæssigt problematisk”.

Den 26. september offentliggør Det Etiske Råd deres nye anbefalinger til abortlovgivningen.

Dokumentaren ”Tvunget til at føde” kan ses på TV 2 PLAY fra tirsdag den 26. september og på TV 2 onsdag den 4. oktober.